Rabu, Jun 30, 2010

HATI a.k.a HEART








ESKALATOR TERTINGGI DI DUNIA

Ketinggian 170 Meter. Terletak pada Bangunan Futuristik di Jepun a.k.a "Umeda Sky Building"










SENI KOPI






LIF YANG ILUSI

1. Lantai ilusi



2.Pintu ilusi



Lif yang satu ini didesign oleh Ogilvy Beijing of China. Memang menakjubkan.. Kat pintu wt camni.. Gile sycho...

SENI 'WINZIP' YANG UNIK










Zip2.. Nyam2.. Huuuu..

TEMPAT TERDALAM DI DUNIA

Jurang ini pertama kali ditemui semasa ekspedisi Challenger (Disember 1872 - Mei 1876), yang mencatatkan kedalaman 9.636 m (31.614 kaki).

Challenger II diukur menggunakan echo dengar, cara yang lebih mudah dan sangat tepat untuk mengukur kedalaman dari peralatan yang terdengar dan tarik garis yang digunakan dalam ekspedisi sebenar. Selama kajian ini, bahagian terdalam dari jurang dirakam ketika Challenger II mengukur kedalaman 5.960 fathom (10.900 m, 35.760 kaki) pada 11 ° 19'N 142 ° 15'E / 11,317 ° N 142,25 ° E / 11,317, 142,25, dikenali sebagai Deep Challenger.

Pada tahun 1957, kapal Vityaz Soviet melaporkan kedalaman 11.034 m (36.200 kaki), disebut Hollow Mariana. Seperti yang dilihat di bawah ini, penemuan ini belum diulang oleh ekspedisi pemetaan seterusnya.

Pada tahun 1962, kapal permukaan M.V. Spencer F. Baird mencatat kedalaman maksimum 10.915 m (35.840 kaki), dengan menggunakan alat pengukur kedalaman precision.

Pada tahun 1984, Jepun menghantar Takuy┼Ź, sebuah kapal kajian yang sangat khas, ke Jurang Mariana dan data dikumpul menggunakan, multi-beam echo sounder, mereka melaporkan kedalaman maksimum 10.924 m, juga dilaporkan sebagai 10.920 meter ± 10 meter.

Pada 1 2009 pemetaan sonar Jun Deep Challenger oleh sistem sonar EM120 SIMRAD multibeam batimetri untuk perairan dalam (300 - 11,000 m) pemetaan atas kapal RV Kilo Moana (induk kenderaan Nereus), telah menunjukkan tempat dengan kedalaman 10.971 m (35.994 kaki). Sistem sonar deteksi menggunakan fasa dan amplitud bawah, dengan ketepatan yang lebih baik dari 0,2% dari kedalaman air di seluruh petak (menandakan nombor tepat untuk kedalaman kurang daripada ± 11 meter).

Pada tahun 2003, sebuah tempat dijumpai sepanjang Jurang Mariana, yang kedalaman sekitar kedalaman sama dengan Deep Challenger, bahkan mungkin lebih. Ini dijumpai ketika saintis dari Institut Hawaii Geofizik dan Planetologi itu menyelesaikan dengan 'survey' sekitar Guam, mereka menggunakan sistem sonar pemetaan ditarik di belakang kapal penyelidikan untuk melakukan kajian. Ini tempat baru bernama HMRG (Hawaii Pemetaan Research Group) Deep, selepas sekumpulan saintis yang menemuinya

Selepas itu para saintis menetapkan kedalamannya adalah 11,033 meter (36,201kaki) - dari aras laut
Akan tetapi kedalaman sebenar tidak dapat dipastikan.






TUAN, BUKAN SAYA YANG BUAT.. (T_T)

Lucu, tapi kadang-kadang perkara inilah yang selalu jadi kat kita...



di suatu petang yg nyaman....sedang saya syok2 tidor terasa ada sesuatu melompat atas kepala saya..



kemudian, benda tu bergerak ke badan



rasa cam kena patuk kat perut..... takkan kutu kot?



bila toleh.... rupenyer si ijou, burung kecik yg tuan saya baru beli semalam



saya suruh ijou gi main jauh2, saya xmau kawan ngan dia....lagipun saya ngantuk giler ni



tapi dia xmau, dan masih patuk2 saya



pastu masih nak naik atas bdn saya, berat gak si ijou ni.



tak lama kemudian, saya dengar dia tgh patuk benda lain lak... rupanya mengerjakan hp tuan saya



saya pun jerit "Oi! rosak nanti, tuan marah lah".



dia melawan lak tu



masa saya nak luku kepala dia sedas, tuan saya lalu lak



akibatnya saya dihukum tanpa dipanggil utk membela diri



oh.... di manakah keadilan? bukan saya yg wat tuan~~

Nota Kaki

Ingin saya jelaskan bahawa segala kandungan di dalam blog AkuSukaSeni adalah universal dan bukan 100% datang dari idea dan pengetahuan dari saya. Saya banyak mengambilnya dari blog-blog luar atau di mana-mana web yang saya jumpa. Oleh itu, saya tidak kisah jikalau anda semua ingin mengambil segala maklumat di dalam blog ini. Tak perlu tanya lagi ya :)