Isnin, September 30, 2013

41 WAJAH


Wajah-wajah perempuan dari negara-negara di seluruh dunia ini dicipta oleh saintis, menggunakan beratus-ratus gambar perempuan dari seluruh dunia. Psikologi di University of Glasgow memfoto perempuan dari 41 negara dan etnik yang berbeza untuk percubaan.

Menggunakan versi moden dari teknik antropolog Sir Francis Galton yang ditemui pada akhir abad ke-19, beberapa gambar secara hati-hati diletakkan di atas satu sama lain (disusun) menggunakan teknologi komputer. Menggunakan mata perempuan sebagai fokus, teknik ini menghasilkan paparan rata-rata setiap wanita dari setiap ddaerah yang berbeza. Kaedah itu disebut 'composite portraiture' dan pertama kali digunakan pada tahun 1880 oleh Sir Francis Galton. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota Kaki

Ingin saya jelaskan bahawa segala kandungan di dalam blog AkuSukaSeni adalah universal dan bukan 100% datang dari idea dan pengetahuan dari saya. Saya banyak mengambilnya dari blog-blog luar atau di mana-mana web yang saya jumpa. Oleh itu, saya tidak kisah jikalau anda semua ingin mengambil segala maklumat di dalam blog ini. Tak perlu tanya lagi ya :)