Rabu, Mac 07, 2012

HAIWAN BERCAHAYAPada 1961 penyelidik Osamu Shimomura dari Makmal Biologi Laut di Massachusetts mendapati molekul dalam obor-obor ini bercahaya hijau terang di bawah cahaya ultraungu (seperti gambar diatas). Selepas mengekstrak molekul dari 10,000 spesimen, Shimomura mendapati protein yang menghasilkan cahaya ini.Sejak itu, protein hijau Shimomura pendarfluor (GFP) telah digunakan untuk menyahsulit proses yang sebelum ini tidak kelihatan, seperti penyebaran kanser atau pembangunan sel-sel saraf - menganugerahkan Shimomura dan rakan-rakan sekerja Hadiah Nobel pada tahun 2008.

Protein pendarfluor juga telah digunakan untuk kejuruteraan beberapa binatang yang benar-benar pelik (dan tumbuhan yang ganjil), seperti yang anak-anak anjing dalam keadaan bercahaya, monyet, tikus, ikan dan haiwan lain

Jika dulu, kita selalu mendengar pantun yang berbunyi:

Misai kontot tidak bercahaya
Ibarat kuda hampir mati
Kalau adinda tidak percaya
Operatelah dada x-raylah hati


Bukan setakat misai tapi yang ini memang betul-betul bercahaya..cuba tengok.
Saintis di Gyoengsang National University di Korea Selatan telah mengklon kedua-dua kucing rumah Angora Turki dan menjadikan ia pendarfluor seperti yang ditunjukkan dalam gambar kucing bercahaya (kiri) di dalam bilik gelap di bawah cahaya ultraungu. (Kucing tidak berpendaflour, di sebelah kanan, kelihatan hijau di dalam keadaan ini.)
Selepas kucing merah berpendarfluor diklonkan, kali ini di Seoul National University, sekali lagi kejuruteraan pertama mengklon anjing pendarfluor merah on April 26, 2009. Ruppy anjing pemburu - gabungan "ruby" dan "puppy" - klon pertama berjaya anjing yang diubahsuai secara genetik. Keupayaan untuk mengklon anjing diubahsuai secara genetik seharusnya mempertingkatkan kajian jenis penyakit genetik manusia pada anjing, seperti Parkinson, menurut pasukan penyelidikan.
Para penyelidik Universiti Pennsylvania telah menemui bagaimana untuk mengekalkan dan membesar dalam keadaan bercahaya, sperma menghasilkan sel stem dari tikus pendarfluor yang diubahsuai secara genetik. Penyelidik itu kemudian mengimplan sel-sel ke dalam tikus yang subur. Yang peliknya bapa kepada tiga pups gambar - dan anak-anak tikus yang bertuah "jantan" bercahaya hijau di bawah cahaya ultraungu.


Pada tahun 1999 saintis di Universiti Nasional Singapura mula menjalankan kajian ikan zebra dan protein pendarfluor hijau, berharap dengan kejuruteraan, ikan itu akan bercahaya dalam kehadiran bahan kimia toksik. Dalam proses itu, para saintis telah mencipta ikan yang berpendarfluor sepanjang masa (di bawah cahaya ultraungu) dan dalam pelbagai warna.

Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota Kaki

Ingin saya jelaskan bahawa segala kandungan di dalam blog AkuSukaSeni adalah universal dan bukan 100% datang dari idea dan pengetahuan dari saya. Saya banyak mengambilnya dari blog-blog luar atau di mana-mana web yang saya jumpa. Oleh itu, saya tidak kisah jikalau anda semua ingin mengambil segala maklumat di dalam blog ini. Tak perlu tanya lagi ya :)