Ahad, November 14, 2010

13 TRIVIA DAN FAKTA MENARIK MENGENAI 'TIUB KAMU'1. Pengasas Youtube adalah terdiri daripada Steve Chen, Chad Hurley dan Jawed Karim .Pada awalnya, mereka mencipta Youtube kerana mereka ingin berkongsi video dari pesta makan malam dengan teman-teman melalui e-mail tetapi email tidak menyokong saiz yang besar untuk perkongsian itu.2. Pada mulanya, tiga pengasas Youtube iaitu (Steve Chen, Chad Hurley dan Jawed Karim) dari Youtube bekerja di agensi Paypal seketika sebelum tertubuhnya Youtube.3. Penubuhan awal Youtube mengikut register domain mereka adalah pada Hari Valentine iaitu 14 Februari 20054. 70% pengguna berdaftar Youtube adalah dari Amerika Syarikat dan 1/2 dari pengguna Youtube adalah pada umur di bawah 20 tahun manakala 20% dari Youtube adalah di dalam kategori muzik.

5. Kebanyakkan Pengunjung menghabiskan masa 15 minit untuk melihat video di Youtube

6. Top Ten Channel paling popular dari Youtube7.Tokoh dan selebriti Paling Popular dalam Youtube8. Setiap minggu, producer filem mempunyai bahan yang cukup untuk menerbitkan 60.000 filem baru rujukan dari Youtube.

9. Di Alexa Rank , Youtube adalah no.3 website yang sering dikunjungi.10.Negara-negara yang Banned Youtube adalah11. Negara Paling Kerap upload video melalui Youtube dan negara paling suka mengunjungi youtube.12. Video paling popular di Youtube adalah video klip Lady Gaga-Bad Romance iaitu sebanyak 250 juta penonton.Manakala ke-2 popular sebanyak 212 juta penonton pula adalah bertajuk "Charlie Bit My finger" iaitu video seorang bayi bernama Charlie mengigit jari abangnya.13. Video pertama di upload di Youtube adalah video dari Jawed Karim pada 23 April 2005 yang bertajuk 'Me At Zoo'Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota Kaki

Ingin saya jelaskan bahawa segala kandungan di dalam blog AkuSukaSeni adalah universal dan bukan 100% datang dari idea dan pengetahuan dari saya. Saya banyak mengambilnya dari blog-blog luar atau di mana-mana web yang saya jumpa. Oleh itu, saya tidak kisah jikalau anda semua ingin mengambil segala maklumat di dalam blog ini. Tak perlu tanya lagi ya :)